Tarım alanına sanayi imarı!

2009 ve 2012 yıllarında onaylanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ile 1/5000 Ölçekli Nazım İmar planlarında 'Tarım Nitelikli Alan' fonksiyonlarında bulunan Alipaşa Mahallesindeki yaklaşık 100 dönümlük arazinin tarımsal nitelikteki durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. 'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'na alınan araziye fabrika yapılmasının önü açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Silivri kamuoyunda tepkiye neden olan imar değişikliğine imza attı. 2009 yılından itibaren “tarımsal nitelikli alan” durumunda olan Alipaşa Mahallesi 8314 ada 1 ve 2 parsellerin imar durumu değişti. Nazım İmar Planları ve Uygulama İmar Planlarında bugüne kadar “tarımsal alan” notu düşülen 99.389 m2 büyüklükteki alan “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı” ilan edildi.

18.05.2023 tarihinde imar durumu yeniden gündeme gelen ve Bakanlık tarafından onaylanan “Silivri Merkez ve Yakın Çevresi 1/5000 Ölçekli İmar Planında” tarım alanında kaldığı belirtilen, ancak 6 ay sonra 04.12.2023 tarihli Çevre Bakanlığı oluru ile “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenen söz konusu arazinin imar planı değişikliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tekrardan gündeme alındı.

SİLİVRİ BELEDİYESİ İTİRAZ ETTİ

12.06.2024 tarihinde İl Müdürlüğünde askıya çıkan imar planı değişikliğine 17.07.2024 tarihinde Silivri Belediyesi’nin itiraz ettiği öğrenildi. Ancak Bakanlık itiraz dilekçesini kanuni gerekçelerle uygun görmedi ve imar planı değişikliğine karar verdi.

ARAZİ SARUHAN MAKİNE’YE AİT

Söz konusu arazinin Saruhan Makine ve Elektrikli Ev Eşyaları firmasına ait olduğu öğrenildi. İmar değişikliği “imalathane tesis alanı ve park” olan yaklaşık 100 dönümlük arazide elektrikli ev aletlerinin montaj, depolama ve imalatlarının üretilmesi planlanıyor.  

ARAZİNİN DEĞERİ ARTTI

İmar değişikliği öncesinde tarımsal nitelikte olması nedeniyle m2 değeri düşük olan arazinin değeri bir anda yükseldi. Arazinin Saruhan Makineye ne zaman geçtiği henüz bilinmezken, fabrikanın kurulmadan arazinin satılması öngörüldüğünde milyonlarca TL’lik bir değerin olduğu dikkat çekiyor.

Yörünge Haber/Alparslan Ermiş

Bakmadan Geçme