• Haberler
  • Güncel
  • Alipaşa'da ki arazi için yürütmenin durdurulması ve iptal davası açıldı

Alipaşa'da ki arazi için yürütmenin durdurulması ve iptal davası açıldı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi Süheyl Kırkıcı, Alipaşa Mahallesi'ndeki 8314 Ada 1 ve 2 numaralı parselleri kapsayan rezerv yapı alanı için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine karşı yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtığını duyurdu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi Süheyl Kırkıcı, Alipaşa Mahallesi’ndeki 8314 Ada 1 ve 2 numaralı parselleri kapsayan rezerv yapı alanı için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine karşı yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtığını duyurdu.

Kırkıcı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin hukuka, usule ve yasaya aykırı olduğunu belirtti. Kırkıcı'nın açıklamaları şu şekilde;
"Bahsi geçen alan, korunması gerekli tarımsal nitelikli bir bölge olup, çevresi mera ve tarım arazileriyle çevrilidir. Bu alanın sanayi alanına dönüştürülmesi, çevresindeki tarımsal bütünlüğü olumsuz yönde etkileyecektir. Tarihsel süreçte bu alan tarımsal niteliğini koruyarak kalmıştır ve yapılan değişiklik, kamu yararına açıkça aykırıdır.

Kişisel Menfaat Gözetilmiştir:
İmar planı değişikliği, şehircilik ve planlama ilkeleri gözetilmeden, kişisel menfaatler doğrultusunda hazırlanmıştır. Tarımsal nitelikli bu alanın kullanımının ''Elektrikli Ev Eşyaları Montaj, İmalat ve Depolama Alanı'' olarak değiştirilmesi, kamu yararına değil, kişisel menfaatlere hizmet eden bir değişikliktir.

Yetki Aşımı:
İmar planı değişikliği, gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmadan gerçekleştirilmiştir. 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma yetkisi ise Silivri Belediyesi’ne aittir. Bakanlık, yetki sınırlarını aşarak eksik incelemelerle bu değişikliği yapmıştır.

Plan Bütünlüğüne Aykırıdır:
Yapılan plan tadilatı, "Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği"ne aykırıdır. Plan değişiklikleri, tüm çevresel faktörler göz önünde bulundurularak ve bütünlüklü bir bakış açısıyla yapılmalıdır. Parsel bazlı düzenlemeler, kamu yararlarını ortadan kaldırabilir ve çevresel faktörleri olumsuz etkileyebilir."
Kırkıcı, TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası olarak, kamu yararına aykırı ve kişiye özel girişimlere karşı duyarlılıklarını sürdüreceklerini, Silivri halkına ve şehre karşı olan yüksek sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini belirtti.
 

Alipaşa'da ki arazi için yürütmenin durdurulması ve iptal davası açıldı

Bakmadan Geçme